6.6.05

Meme

Britt var nysgerrig efter at vide hvad en småskør strikker læser, og sendte derfor bolden videre til mig.

Jeg er beæret - tænk at det kan være interessant hvad en halvgammel hippie i Korsør læser ... og primærsvaret må være ikke hvad, men hvor meget: MEGET. Sådan har det altid været.

Forhistorien er, at min far blev skolebibliotekar da mine søskende og jeg var henholdsvis 9, 8 og 6 år gamle. Dengang var man (i alt fald her i amtet) belastet af de månedlige bogudvalgsmøder, hvor man "spillede bridge" med de små sedler med udtalelser fra Lektørcentralen. Derudover fik hver mand en kasse med potentielle indkøb med hjem. Værsgo og læs! Det orkede den gamle ikke rigtig, så han stillede kassen foran os unger - værsgo og læs! - og det fortsatte han faktisk med i fem år.

I de år blev min en-bog-pr-dag-vane grundlagt. For slet ikke at snakke om min kritiske sans. Sen-tresser og tidlig-halvfjerdserbørnebøger, hvor man tydeligvis skulle bringes til en eller anden samfundserkendelse, hvad enten den var bagstræberisk eller det modsatte er et allergen!!! og burde klassificeres som sådan.

Nu til det egentlige:

Antal bøger i huset
Helt ærligt? Det aner jeg ikke. Les (som også læser meget) påstår, at vores skunk er isoleret med dem. OG eftersom vores hus er lille, har jeg sandelig bøger i stuen. Et steds mellem 25 og 30 reolmeter. Dertil kommer alt det i kasserne, både fra den fjerne fortids arkæologistudium, Les' ingeniørstudium, den nære fortids BA-studium, den skønlitteratur vi ikke nænner at lade gå videre samt de børnebøger ungerne er vokset fra. Ræddi ræddi mange, og mange forskellige genrer.

Sidste bogkøb
Vi køber en del paperbacks, fordi der læses meget på engelsk, og meget science fiction (mig) her i huset, og der kan bibliotekerne ikke rigtig hjælpe. Seneste køb var faktisk fra den lokale antikvarboghandel - Lawrence Norfolk's "The Pope's Rhinoceros".

Jeg holder også meget af strikkebøger, men foretrækker teknikbøger, dvs mønstersamlinger eller gennemgange af en speciel teknik, og derefter lave mine egne modeller. Her var seneste investering en tysk mønstersamling af Gisela Klöpper. Meeeeen ... jeg drømmer om Galina Khmelevas "Gossamer Webs" ...

Sidste bog jeg læste
Umberto Eco: Baudolino. Pragtfuldt! Om løgne og deres livskraftige indflydelse på at liv, om at skabe fortællinger, samt en skildring af den kendte verden på Frederik Barbarossas tid malet med bred pensel.
Lige nu pløjer jeg Kerstin Ekdals "Røverne i Skuleskoven". Om det at have en sjæl eller at komme i kontakt med den.

5-6 bøger som jeg oftest læser eller har stor betydning for mig
Føj, den var svær! Hvordan barberer man 38 års grådig læsning ned til 5-6 ting?????

Aksel Sandemose: En flygtning krydser sit spor.
Om at overleve eller ikke overleve snæversyn og provinsialisme - og om at komme overens med egne gerninger og tage ansvar for eget liv. Den genlæser jeg med 4-5 års mellemrum, og opdager noget nyt i den hver gang.

Noam Chomsky - og her hverken kan eller vil jeg sortere. Det meste er godt, tankevækkende, raserigivende og inspirerende. Prøv at læse "Keeping the Rabble in Line" ... efter den kan man ikke høre politikertale uden at snuble over løgnene og manipulationerne.

Benny Andersen: Samlede digte.
Så smukt, skævt og inspirerende kan dansk være. Alle, der har travlt med at hyle op om "Den Rigtig Rigtige Dansker" burde sættes til at læse Benny Andersen. Mange gange. Jeg har elsket Benny Andersens sprogbehandling siden barndommen, hvor jeg læste "Svantes Viser" og bøgerne om Snøvsen stort set samtidig.

Kim Stanley Robinson: Mars-trilogien.
For en gangs skyld en utopi, der IKKE er dystopisk i sin grundholdning. Og en sci-fi-forfatter, der skan skrive tredimensionelle personer!!!
Gode vinkler på sociologi, netop fordi handlingen ikke er anbragt i den grå hverdag. Han kan i det hele taget varmt anbefales.

Bjarne Reuter: Løgnhalsen fra Umbrien. (eller 'Baudolino Light', som min far spøgende kaldte den)
Den skal bare opleves!!!!!!! ligesom det meste af Reuters øvrige forfatterskab. Takket være Sammys alder og boginteresse er jeg på vej gennem hele børneforfatterskabet på lydbog, og det er en nydelse.

Børnelæsning: I princippet alt. Jeg har aldrig censureret mine ungers læsning. Men der er et par absolutter: Mis Med de Blå Øjne. Astrid Lindgren, det altsammen. Peter Plys, helst på engelsk om man så orker. Kiplings Eventyr - vi kan den med hvalens snævre hals udenad alle sammen. Diana Wynne Jones. Eva Ibbotson. Jeg har aldrig været den store fan af at læse H. C. Andersen for børn (ooooh, blasfemi ....), men mine har læst ham af sig selv.

Håndarbejdsmæssigt? Vibeke Lind, "Strik med Nordisk Tradition". En teknisk guldgrube. Sarah Don, "The Art of Shetland Lace". Sharon Miller, "Heirloom Knitting". Og så vender jeg stadig tilbage til Kaffe Fassett, fordi man kan lære så uendelig meget af hans form/farvesans.

Sidst, men ikke mindst: Rose Tremain. Hele forfatterskabet, hun er ganske simpelt FREMRAGENDE. Og Clive Barker.

Hvem vil jeg så sende bolden videre til og hvorfor?
Jeg har valgt at sende bolden til Vivian. Hendes boblende betragtninger er tit kilde til inspiration .... så det vil blive spændende at se hvad der er i hendes indre reol!

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Kære Dana,
Mange tak for kigget og for din spændende liste - puha, det inspirerer til mere læsning. Tænkte nok at der var en ægte bognørd i dig ;-)
Og Mis med de blå øjne - JA, den er fremragende. Den var vi trævlet mange gange herhjemme. Jeg elsker moralen og min søn elsker når det går op og ned ad bakke på alle siderne....