10.5.06

Mistress Mary, quite contrary, how does your garden grow?

Nu vælter det frem alle vegne. I potterne i gårdhaven, og ude i selve haven.


Radiserne myldrer frem. Jeg glæder mig til skarp ost, Les' nybagte brød og små nye radiser der smager af peber og sommer.


Kaptajnen stiller sig yderst misbilligende overfor aftenvanding af haver på sandjord. Det gør Fru Jensen også, men hun går bare hjemmefra. Kaptajnen tusser frem og tilbage, og brokker sig over våd jord som ikke er god at skrabe i når der skal tisses.


Mynten (tre forskellige slags) kommer væltende op af jorden. Jeg er stadig temmelig imponeret. Den står udsat for vestenblæst og salt, i sandet jord - og stortrives. Underligt, ikke? Æble- og ananasmynte er ellers sarte størrelser, siger min urtebog ... men mynte kan ikke læse, den gror bare.


Og morellerne blomstrer så rigt, at hele haven dufter. Det er til at blive helt høj af - så mange blomster, at den fine sarte duft kan spores overalt.


Og pæonerne har store fede knopper. Denne her er purpurrød om en lille måneds tid, og jeg glæder mig vildt.

8 kommentarer:

susling sagde ...

Jeg er bare overhovedet ikke en skid misundelig.Nej nikke, nej... Har da heldigvis bare fire altaner...hrumf, sagde ræven som synes rønnebærene er en lille bittesmule sure

Dana Watsham sagde ...

Du behøver s'mænd ikke være misundelig - haven er meget mindre end den ser ud til på billederne. 3,75 meter bred (det er hele grunden, inkl huset!) og små 18 meter lang. Et kirsebærtræ, tre rækker radiser, og alting andet i skønsom blanding. Der står fx majsplanter mellem stauderne ....

susling sagde ...

Jamen du kan ha' majsplanter! For det meste elsker jeg nu hvor jeg bor...jeg har den mest forrygende udsigt over Københavns Havn. Vandet flyder bogstaveligt talt lige uden for min altan. Jeg kan også se både Marmorkirken, Vor Frelser og Christianskirken - tre af de mest markante og smukke kirker i København. Jeg kan gå ture på Volden, Christiania - hvis jeg gider det, cykle ud til Amager Fælled - hvor min datter gik til ridning i mange år og vil jeg f.eks. på stranden, så har jeg både Amagerstrand og Dronning Mølle inden for acceptabel afstand.

Der sker bare noget med mig, når det bliver plantesæson og sommer! Jeg er også lidt ked af, at mine katte ikke kan boltre sig i alt det grønne og får ondt af, at planterne som jeg har/køber/sår, ikke kan komme i fri dressur. Jeg har f.eks. en humle - elsker humle. Jeg har eksperimenteret med både tomater, kartofler, hvidløg osv. Jeg ender kort sagt altid med at overdænge mine altaner - og jeg kan hulk aldrig ha' pæoner eller stikkelsbærbuske -alt det går bare ikke i krukker og altankasser. Så om sommeren drømmer jeg en lille bitte smule om at ha´en rigtig gammeldags have med grønsager, urter, pæoner (stauder)frugtbuske, drivhus - bare fordi jeg synes det er så dejligt at plante og så...

så om sommeren er rønnebærene en lille bitte smule sure.

Dana Watsham sagde ...

I Kina dyrker man alser de fineste pæoner i krukker - STORE krukker.

susling sagde ...

DEEEt ku' jeg godt tænke mig at høre mere om. Hvordan går det til/gør man?

Dana Watsham sagde ...

Størrelse stor terrassekrukke - bredere end den er høj.
Rosenjord.
Rigeligt dræn i bunden.
Evt topdækning med bark eller lign.
Gødning i vandingsvandet (ikke den første måneds tid efter plantning).
Tålmodighed.
De blomstrer først året efter at du har plantet dem - og kan stå mange år i krukken. En af dem jeg har i haven levede seks år i en krukke inden vi flyttede ind her på matriklen, en rosa silkepæon. Den blev bare vandet og gødet og fik ellers lov at passe sig selv, overvintrede ude og det hele. Det er slet ikke så svært.

susling sagde ...

Mange tak! Er på vej til planteskole!
Glæder mig til lyserøde silkepæoner...uhmmm, de er så smukke.

Gode bededagsferie til dig ;-)

Regitze sagde ...

jamen. hvis det her ikke er lige til at blive glad af, så ved jeg virkeligt ikke.