25.8.06

Hvad er dette???

Jeg vil gerne appellere til blogverdenens netværk af hjerner, for jeg er stødt på noget jeg skal have identificeret.

Pinden midt i billedet er spidsen af en strikkepind 2½mm i diameter, bare for at give jer en idé om størrelsen.
De runde, rødlige klumper er frø fra koraltræet, det er jeg HELT 100% på. Og jeg ved også, at de altid og ufravigeligt vejer det samme, og derfor er basis for både guldsmedes og apotekeres grain-vægtenhed.
Men frøene er udhulet og kernen erstattet af en lille udskåren elefant?????

Min logiske sans siger vægtlodder af en eller anden fintfølende slags. Æsken på billedet indeholdt to frø med påmonterede elefanter, et frø hvor elefanten ikke var monteret endnu, samt 4 små løse elefanter. Alle er forskellige, men alle vejer ifølge min den elektroniske nøjagtig det samme.

Elefanterne ser ud til at være af ben. Materialet er for finåret til at være elfenben - men da jeg ikke er ekspert på området vil jeg lade spørgsmålet stå åbent.

Men - er der nogen af jer der ved hvad det er? Eller kender nogen der har bare lidt forstand på asiatiske etnografica?


8 kommentarer:

Trine Als sagde ...

Hej Dana
Jeg er meget spændt på hvad du finder ud af, for jeg har nogen lignende liggende fra en af min morfars rejser til Vietnam.
Kram

Dana Watsham sagde ...

Aha - det er altså ikke noget totalt ukendt. Jeg faldt over æsken hos min lokale marskandiser, og han var bare HELT blank. Frøene genkendte jeg med det samme, og jeg er heeelt vildt imponeret over de småbitte elefanter ....

Regitze sagde ...

hvor fantastisk. jeg kan desværre ikke bidrage til opklaringen.

min gamle onkel havde en lille æske med to lopper, der var klædt ud som brudepar. de var fra en af de vestindiske øer. jeg tror, skt. croix, da familien raserede der, mens den del af verden stadigt hørte under den danske trone.

så det får mig til at tænke på, at miniatureelefanterne kan være ganske gamle?

anne sagde ...

Da jeg var barn havde jeg en sådan. Jeg kan huske at jeg fik fortalt at det var en lykkebønne, som skulle placeres under min hovedpude. Bønnen ville så holde onde ånder væk.
De små figur indeni, skulle meget gerne være forskellige. Oprindelig var de lavet af elfenben, og netop dette, skulle gi' bønneejeren styrken fra elefanten som var symboliseret i den lille figur.
Der burde egentlig være 12 elefanter, en for hver måned. Jeg tror ikke den er aisatisk, jeg mener min er købt i Zambia, dengang vi boede der.gad vide om jeg ikke stadigvæk har min et eller andet sted......

anne sagde ...

hov glemte lige, at de faktisk stadigvæk kan købes i dag fra nye, så alderen tro jeg ikke nødvendigvis behøves at være så høj

Anonym sagde ...

Hej ... jeg er også 46 ... som barn havde jeg en større samling af disse dejlige lykkebønner. Det er mit indtryk, at de stammer fra Kenya, - min far købte Kenya-kaffe i en kaffebutik, og hver gang fik han sådan en bønne med til mig. Så jeg har altid antaget, at det var en kaffebønne ... og at de var en slags reklame for Kenya-kaffe!

Bedste kaffesøsterlige hilsner
Dorte

Camilla G. (også 46) sagde ...

Karatfrø... mener jeg er fra Johannesbrødfrugttræet - måske det samme som Koraltræet?
Elefanterne kender jeg desværre ikke, men fine ser de ud.

Anonym sagde ...

Jeg har en chanothi lykkebønne,den indeholder 12 forskellige dyr skåret i elfenben. Den er lavet i Indien.