25.7.07

Endelig er der en der tør både sige og skrive det! (klik for at læse artikel)

Vi er mange sprogfolk - og mange gift med udlændinge - der har sagt dette her i uendelig mange år:

Danskere er sproglige bonderøve!


Nu er det så blevet så tydeligt - og har fået en så markant drejning pga et vist, ikke-stuerent støttepartis retorik - at der både laves studier og trykkes artikler i mainstreamaviser om det ... vi gider ikke lytte, hvis lyden ikke ligner noget vi kender i forvejen. Er der fremmede krøller på vokalerne, går der en klap ned mellem øre og synapser, og det kan vi faktisk ikke være bekendt!

Læs det og skam jer, I danskere. Det er uforskammet, når de første famlende forsøg på at lære vores sprog mødes med hånlig fnisen eller næserynken. Det er uciviliseret, når en accent skal forstyrre oplevelsen af et ellers formfuldendt dansk. Og det er forbandet barbarisk, når der ligefrem skal indføres accent-apartheid.

Ved I hvad det er? Det er mental dovenskab. Det er skolegårdens in-crowd, mellemgrød og out-crowd om igen. Det er rå mobning. Det er kort sagt en ommer af de HELT store.

Det er nemlig noget man burde vokse fra i 16- 17årsalderen .... hvis man ellers har mentalkapacitet over sinkestadiet.

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Enig--- og gid jeg kunne sige det lige så klart. Jeg sidder her og bliver ked og flov over vores manglende imødekommenhed. Vi skal sige fra hver gang vi møder den form for negativ holdning.

Irene sagde ...

Hallelujah Sister!

De evigttrængte minoritetssprogs manglende selvtillid skinner igennem også her! Lille land, lille tolerance, stort land større tolerance ... Freud er out for tiden, men man kunne fristes til at indføre det lille ord "penismisundelse" i scenariet ...

Uffe sagde ...

Hørt - bare gi' den gas, Dana! (med den tilføjelse, at mental dovenskab forekommer på begge sider ...)

Dana Watsham sagde ...

Mental dovenskab er en pestilens, uanset hvilken farve eller lyd udøveren har ....

Sifka sagde ...

Åh, så sandt, så sandt!

strikkeforsker sagde ...

Jeps - mental dovenskab og den arrogance som kun folk, der aldrig færdes udenfor den lokale andedam besidder.

Arild sagde ...

Bruger bonderøve da udtryk som mainstream, in-crowd, out-crowd og mentalkapacitet (mental capacity)? Eller du mener måske at sådanne ord netop er udtryk for en provinsiel snobben for et andet sprog? Beklager: Dansk er faktisk ikke højprestigesproget i Danmark, det er engelsk-amerikansk.

I øvrigt er jeg enig i at en del danskere nok snarere burde begynde med at revse sig selv på det sproglige område.

Arild

Dana Watsham sagde ...

Du har da nok ret i det med status blandt sprog, Arild - men hvis engelsk virkelig er så højstatus som du (og Egoland) beskriver, burde danskere med statusambitioner nok begynde at læse lidt engelsk grammatik.

Britta sagde ...

Ja, det er sgu en mærkelige mentalitet!

Og det er ikke kun fremme accent den er gal med, også dialekter møder samme uforskammethed.
Jeg har fået en dejlig vestjysk familie, som virkelig snakker vestjysk. Det var da lidt svært i starten, men nu går det fint. Desværre gider mine søskende ikke at gøre sig umage med at forstå dem. Så min kærestes svoger, Thorkild, er kendt som "ham vi ikke forstår".

Rimkogeren sagde ...

Tja sådan må det vel desværre være i et ikke alt for velfungerende samfund.
Der er og har altid været behov for syndebukke, og slige dyr skal helst være synlige på mere end en måde. Det giver os andre mulighed for at føle os bedre og det styrker da et ellers miserabelt selvværd.
Da det nu er sådan, skulle Staten måske uddanne et hemmeligt korps af yderst iøjenfaldende statsutoriserede syndebukke, som passende kan få skylden for alt, hvad der går galt i lille Danmark.

Dana Watsham sagde ...

Kære rimkoger:

Det var dog et glimragende forslag! Så kan vi endelig finde noget at bruge arbejdsløse politologer til ... det er jo trods alt deres fagfæller, der står bag meget af det for tiden herskende forfald ;o)