23.9.09

Efterår er tid til mormormad - på den gode måde ...

- ting der får lov at stå og simre længe nok, så der kommer schwung over smagsløgene.

Denne her har været en favorit i mange år, og når der arbejdes fuldtid laves den i store portioner i weekenden. Så kan der fryses ned til fortravlede hverdage :o)

I en god stegegryde eller sauteuse småsteger man to-tre-fire løg (efter smag) i en klat smør. Og inden kolesterolhysteriet tager overhånd: i en ret med næsten toethalvt kilo øvrige ingredienser er en spiseskefuld smør ikke nogen høj procent. Men det smager bedre end margarine!

Når de er klare og gennemsigtige, og lidt brune i kanterne, tilsætter man omkring et kilo okse- eller kalvehjerte i grove strimler og bruner med.

På nuværende tidspunkt bør der også ryge en stor håndfuld timian med i gryden.

Så brænder man fedtstof og stegeskorpe løs med saften af en citron og en eller to limes.


- samt skærer skal af en halv af hver med en skarp kniv, så man ikke får for meget af det hvide med og drysser i gryden. Nogen foretrækker fine strimler - her i huset vil vi helst have skal i store stykker. Så kan man selv sortere fra, hvis det ikke falder i smag.

Salt, peber og et knust enebær - vand på til det står op om kødet - låg på - og så ellers bare simre et par timer, til kødet er godt mørt.


Derefter tilsættes to rævesure madæbler i grove både med skræl, samt et lille drys karry. Det skal ikke SMAGE af karry, men det giver en lille 'kant' til æblesmagen.
Simrer videre til æblerne er kogt ud, jævnes let og serveres med ris og blandede grøntsager.
I dag står den på en blanding af blomkål og romanescu.

Er man traditionalist bruger man kartoffelmos i stedet for ris. Vi er ikke traditionalister ...

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

MUMS siger jeg da bare....det lyder lækkert...siger jeg mæt efter at have spist lammekoteletter iført ananas,løg og karry :-) dertil ris og skøn sovs....

susling sagde ...

Mmmmm...jeg elsker sammenkogte retter. Din ret er noteret i min indre kogebog. Det med lime og citron tog i den grad kegler - næste skridt er at få manden med på det - det er ham, der er kogemand hjemme hos os.

Har bortset fra det siddet og længtes efter skipperlabskovs de seneste dage og gullasch - i czekedinerversionen. I dag fik vi så cock au riesling, også helt ok.

Mad, mad, mad...mmmm :-)

Dana Watsham sagde ...

Jeg har sat bønner i blød til cassoulet ....