14.8.06

Kunsten at spænde et sjal op

- og det hedder det altså! Jeg har set mange Webstrikkere "undersætte" det engelske 'blocking' med 'blokke' eller sågar 'blogge' (!) - men hvorfor dog forfalde til Dansglish når vi nu har et godt dansk udtryk? På engelsk er dether 'a blocking', på dansk er det 'en opspænding. Kapiche?

Når skideballen er overstået skal det så lige siges at jeg spænder op 'på russisk' ved hjælp af snor. Superstrikkerne på Shetlandsøerne brugte rammer som denne her, men mit hus er altså ikke stort nok til den slags værktøj. Så jeg trækker stærk snor gennem spidserne på kantblonden som det kan ses her:


Lighteren er med som målestok. Arbejdet ligner en lille krøllet klud med en del nussede steder.

Derfor får hele herligheden et bad i håndlunkent vand med en slat shampoo. Hvis det er mildt nok til dit hår er det mildt nok til ulden. Rent uden udtørring. Det er ikke vask, der ødelægger uld - det er vaskemidler. Moderne enzymholdige vaskemidler opløser simpelthen proteinet - brug i stedet shampoo eller sæbespåner, så holder dine uldting stort set uendeligt.

Efter indrulning i håndklæder, som man derefter hopper på for at presse mest muligt vand ud, er kluden klar til opspænding. I godt vejr foregår det på græsset nede ved marinaen - men det tisregner, så det må foregå på gulvet i hidsig kamp med killingerne.

Første kortside spændes op så hårdt man overhelehovedet kan. Tre solide nåle i hver ende af snoren, og så bare trække til den synger som en streng når man knipser til den!

Derefter spændes den første langside op. Hjørnet skal være 90 grader! Jeg bruger Les' gamle hovedlineal ... derefter sættes nåle MELLEM alle takker på 1. kortside, så snoren ikke trækkes buet når man spænder kortside 2 op.

Når 2. hjørne også er retvinklet sætter man nåle mellem takkerne på langside 1 inden den sidste snor spændes ud, og når alle 4 snore står spændte og faste sætter man også nåle mellem takkerne på kortside 2 og langside 2.


Så transparent bliver det når det er rigtigt spændt op! Tæppet har dynestørrelse, og hele herligheden (prøvekluden altså!) har forbrugt 45 gram Spelsau-lamme-underuld samt en slat merino/silke som måtte til da originalgarnet slap op. Ca. 150 x 90 cm i udspændt tilstand.

7 kommentarer:

Trine Als sagde ...

Hej Dana
Utroligt hvad krusseduller kan blive til.
Lige så let som en fjersky, er prøvekluden blevet.
Smukt.
Jeg mangler ord...

Dana Watsham sagde ...

Lisbeth og Clive på Søbakkegård ved Bromme Lillesø avler de skønneste Spelsau - og takket være deres nye kulsorte vædder glæder jeg mig til sort lammeuld ...

Mie sagde ...

Jeg fortsætter i næsegrus beundring og følger interesseret med i alt det arbejde, der ligger bag sådan en "klud", som du vedholdendde kalder den :-)

Imponerende!!

Anonym sagde ...

Dana, what can I say?

strikkeforsker sagde ...

Hvor er det smukt, strikkekunst i verdensklasse.

Hvad er løbelængde på garnet, bare et overslag?

Dana Watsham sagde ...

Mjøh - de 45 gr løb ca 750 meter ...

Lis sagde ...

Imponerende arbejde.
Jeg lurede på din opspænding af sjal, da jeg har prøvet med tynde pinde og nåle. Føler mig lidt amatøragtig endnu, men skal nok komme efter det.

Din blog gemmer jeg for jeg skal lærer mere fra dig, kan du tro.

Kh. Lis