9.6.07

Bevar naturen - sylt et egern!

Nej, ævl - men det var et godt slogan.

Tag i stedet husets bestand af fødevaregodkendte spande og gå ud i naturen. Find et hegn der ser sådan ud, og kan duftes på laaaang afstand:

Prop blomster + stilke (de gør noget for smagen!) i spande, sådan 3/4 fulde, og sving forbi grønthandleren på vejen hjem. Til hver spand skal bruges 4 citroner og 2 limefrugter uden overfladebehandling.

Vel hjemkommen skrubber man sine citrusfrugter grundigt, mens man koger vand - ca. 4-5 liter pr. spand. Skær citrusfrugterne over og håndpres dem ned i spanden, drop osse skallerne i, og hæld ½ kg sukker pr. liter vand ned til det hele. Når vandet koger hældes det over indtil spanden er fuld, og der røres til sukkeret er opløst.

Rent viskestykke og låg (eller skærebræt eller fad eller whatever bare det slutter tæt) lægges på, og spanden stilles skyggefuldt og køligt i 3 dage. Gerne badeværelse eller lignende, for det udsender en svag, men umiskendelig møf af hankatteurin - knap så lækkert i køkkenet.

Update på opfordring:

Man kan også godt lave en sukkerfri version - skift da sukkeret i ovennævnte opskrift ud med 1 bøtte Atwell i pulverform og max. tre liter vand. Samme trækketid som den klassiske.
Da en mættet opløsning af kunstigt sødestof ikke har det samme osmotiske tryk som en sukkeropløsning bliver smagen lidt anderledes, derfor skal der flere blomster til pr. portion - og da det heller ikke har samme konserverende effekt som sukkeret, er opbevaring på frost et absolut must. Vi har prøvet med konserveringsmiddel og flasker, og der skal så meget atamon i at det kan smages (bwadr!).


Konserveringsmiddelfri opbevaring:

I de tre dage saften trækker, gemmer man selv + naboer + familie + hvem man ellers kan overtale alle deres mælkekartoner, som skylles grundigt.
Når trækketiden er ovre, sies væsken gennem et skoldet viskestykke (eller en gammel stofble, de er ideelle til formålet) op i en helt ren spand. Overskydende væske vrides ud af de halve citroner og limes, og den let ulækre masse i viskestykket vrides for de sidste dråber.

Og nu til det geniale:

Sæt en 4-liters frysepose ned i hver mælkekarton, og hæld saften på.Brug vasken, for til trods for al rettidig omhu spilder man - og sukkerholdig saft sviner ganske umenneskeligt.

Slut af med en knude, og sæt det hele i fryseren. Kartonerne gør, at man kan pakke saften tæt uden pladsspild - der kan (bevist) stå 25 liter saft på bunden af en 90-liters kummefryser. Mine gutters psoriasis (der har det med at reagere på visse konserveringsmidler) foretrækker det på den måde. Ingen atamon, ingen flaskeskoldning, aldrig mere gæret saft.

I dette forhold kan saften fortyndes 1:6 - masser af isterninger og et par myntekviste - sommer i glasset. Smager egentlig allerbedst når depressionen bider i januar.

9 kommentarer:

HenrietteB sagde ...

Jeg er i fuld sving - jeg har mit helt eget "hegn", men desværre ingen kummefryser, så jeg må konservere og risikere gæring.

Det går nok - erfaringen siger mig, at saften er borte længe inden januardepressionen er på vej.

Jeg gemmer nu også hovedindsatsen til bærrene er modne - jeg holder mere af hyldebærsaften til at fortynde snapsen med i de lange, mørke vintermåneder!

Sifka sagde ...

Tak for en inspirerende opfordring.
God weekend :)

Madame sagde ...

Tak for opskriften, Dana - sikken energi, jeg er dybt imponeret!

The Silent Knitter sagde ...

Åh Dana ... jeg kan smage den friske saft ;-)

Kristine sagde ...

Turen i formiddag var allerede planlagt - så nu er hyldeblomstsaften også sat til trækning her! Tricket med fryseposerne i mælekartonerne er rigtig godt. Jeg plejer at fryse det i isterningsposer - så er det let at tage netop den mængde ud af fryserne man har brug for. I denne varme smelter isterningerne hurtigt....

Tina sagde ...

Hei! Vet du cirka hvor mange blomster du har i et spand? Og hvor stort er ditt spand??? Har et lite hylletre i min hage og har lyst til å prøve å lage hylleblomst saft.

MVH Tina

Dana Watsham sagde ...

Tina:

Jeg bruger 10-liters spande, som kan rumme 3 kg sukker, 5 liter vand, og resten blomster og citrusfrugter.
Jeg tæller ikke skærmene ...

Den opskrift alle brugte i 70erne hed 20 skærme, 1 kg sukker, 3 citroner, 1 liter kogende vand. Jeg synes det blev meget sødt, og smagte mest af citron/sukker. Derfor ville jeg gætte på, at jeg arbejder i et forhold der hedder 40 skærme/1 citron/½ lime/½kg sukker/1 liter vand - men der kan justeres meget på det.

Kast du dig bare ud i det - og husk, at rene redskaber er det allerførste krav!

LUL sagde ...

Smager også helt fantastisk med et godt skævt hvidvin og derefter danskvand til kanten ;-)

Dana Watsham sagde ...

lul, den er osse fremragende til den drink der hedder "Lyse nætter i Skt. Petersborg" - ufortyndet hyld, Rose's Lime, vodka (helst den med bøffelgræsset selvom den er polsk), og mineralvand til passende sødme.

Er nærmest vanedannende ....