30.11.08

Mere underholdningsværdi ....

Politikens Camilla Stockmann er gået på jagt efter julekrybber og Jesusbørn i Magasin, og bruger udfaldet af sin 'gennemgribende undersøgelse' til at påstå, at der ikke længere er til at opdrive et Jesusbarn, endsige en julekrybbe i København.
Derpå inddrager hun sognepræst Anna Mejlhede, der er professionelt bekymret over manglen på 'korrekte objekter'.
I Illum finder hun noget, men kan ikke lide det (tough shit, Camilla!).

Her kommer så lidt fra en læser - 30 sek. på Google gav faktisk mange flere søgeresultater end sidste år, så det kunne være at Magasin og de øvrige stormagasiner bare ikke er hele universet, søde Camilla? Vi er faktisk mange forbrugere, der aldrig kommer der ....

Her kan du få julekrybber til du brækker dig:

http://shop.matines.dk/category126/

http://www.dkglobal.dk/group.asp?group=382&lang=dk1

http://www.katolsk-infobutik.dk/krybber.htm

http://www.bethesdas.dk/news.php?action=visside&id=25&huskid=3

http://www.bogense-traekunst.dk/

http://stenobutikken.dk.linux15.wannafind.dk/ehandel/catalog/index.php?cPath=33

- og det er bare de første par stykker.

Danske præster (og religionsdogmatikere) er snart nødt til at indse hvad jul er her i norden: en kristen glasur på solhvervsfejringen.
Vi samles, hele slægten eller i andre grupperinger, for at spise, drikke og fejre. Om vi fejrer, at nu bliver dagene langsomt længere og vinteren virkelig VIL slutte en skønne dag, eller om vi fejrer en fødsel er (synes jeg) egentlig mindre vigtigt.

Det vigtige er, AT vi samles. At vi, hver især og familie for familie, skaber og lever med de traditioner vi selv finder vigtige og rigtige.

Jeg er personlig ganske glad for, at vi udsmykker vores offentlige rum med grønt, lys og farver. Mørketiden er hård at komme igennem, og man er sulten i øjnene efter lys. Mere sulten end efter julekrybber - som Camilla forøvrigt kan se ganske mange af, hvis hun orker at bevæge sig rundt i københavnske kirker. Det er der, de hører hjemme.

8 kommentarer:

Irene sagde ...

Jeg fornemmer en markedåbning her ... I katolske Irland kan julekrybber med samt jesusbarn købes på de fleste gadehjørner, importeret fra Kina, forståes ...

Dana Watsham sagde ...

Jah, ligesom i Polen og Tjekkiet - med 'guld'filigran og hele moletjavsen - 'Made in China' eller 'Made in India'.

Der ER en verden udenfor Magasin og Illum, hvis man er til julekrybber ;o)

Fru Green sagde ...

Det er ikke noget nyt at der ikke lige bliver solgt så mange julekrybber i de danske butikker. Sådan har det været i mindst 15-20 år (og sikkert mere). Går vi mere end 10 år tilbage så var det sådan lidt kitch.
Men hun kan få en for næsten ingen penge i Tiger.

Jeg har godt læst i medierne at engle og anden kristen symbolik i julen skulle være skiftet ud til fordel for noget der skulle være mere verdsligt ... men sådan har det da alle dage været. Måske har engle ikke været valgt direkte fra, men der har da været nisser, grand, kogler og andet i butikkerne i mange år.
Jeg klapper hesten og hænger mit julepynt op ... kristen som hedensk.

Johanne sagde ...

Godt brølt, Løve.

Dana Watsham sagde ...

Jeps - julepynt er en individuel ting.
Jeg holder da enormt af den julekrybbe, der hvert år bliver stillet op i St. Lucia-kirken i Venedig. Den er fremstillet af sognets pensionister, og bliver lige så stille udbygget år for år. Meget smuk.
Men ha' noget tilsvarende i mit lille hus? Nej, jeg nøjes med nellikestukne appelsiner og fældede kattehår ;o)

Irene sagde ...

På min stærkt indremissionske fødeø er det sådan at man kan se på julepynten hos folk om de er missionske eller ej. Enten har man engle eller også har man nisser, nogle få blander men i sande indremissionske hjem har jeg aldrig set een eneste nisse.
Så det ...

Dana Watsham sagde ...

Jeg havde skolekammerater fra både Pinsemenigheden og Jehovas Vidner. De arme unger havde det svært i juletiden ....

LindaMarsvin sagde ...

p.s der er et gigakolonenormt "krybbespil", som alle de forbipasserende kaldte det, i Tivoli.